Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Νέες ανακαλύψεις της Αρχαίας Πάφου

Νέες ανακαλύψεις της Αρχαίας Πάφου

Νέες ανακαλύψεις έφεραν στο φως οι ανασκαφικές εργασίες στην Αγορά της Αρχαίας Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τρίτης ανασκαφικής περιόδου του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian Κρακοβίας, η επέκταση της έρευνας αποκάλυψε νέα δωμάτια, ο αριθμός των οποίων συνολικά αυξήθηκε στα δεκαπέντε.

Τα περισσότερα από αυτά θα ήταν καταστήματα. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων,  ανήκουν σε διάφορες φάσεις, που καλύπτουν την Ελληνιστική και Ρωμαική περίοδος, την εποχή του σεισμού του 70 μ. Χ., και την εποχή του Αδριανού.Κατά την ανασκαφή εντοπίστηκε επίσης δεξαμενή με ορθογώνιο άνοιγμα, η οποία φαίνεται ότι είναι πρωιμότερη της πρώτης φάσης της στοάς της Αγοράς και μάλλον χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο, όπως συνάγεται από την κεραμική και τα νομίσματα.

«Η μελέτη της κεραμικής που εντοπίστηκε στα βαθύτερα στρώματα κοντά στους τοίχους, αποδεικνύει ότι οι κατασκευές χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο και ότι αργότερα, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, καλύφθηκαν από παχύ στρώμα επίχωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. « Στο παρόν στάδιο είναι αδύνατο να αναφερθεί εάν οι κατασκευές αυτές συνδέονται με την ελληνιστική Αγορά.Η έρευνα θα συνεχισθεί στην επόμενη ανασκαφική περίοδο».

Η ανασκαφή διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka με τη συμμετοχή ομάδας σαράντα ατόμων, μεταξύ των οποίων είκοσι εννέα φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και εθελοντές.Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συντήρηση των νομισμάτων, τα οποία μαζί με την κεραμική αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για τη χρονολόγηση των κτηρίων που ανασκάπτονται αλλά και για τη χρονολόγηση του χώρου γενικότερα..

 

Νέες ανακαλύψεις της Αρχαίας Πάφου 2

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής