Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

inflow-clock-01
Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το χρόνο ως μια ακαταπαυστη και σταθερή ροή. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή αποτελεί ως ένα σημείο γέννημα της καθημερινής μας ζωής, στον «ανεπτυγμένο» κόσμο που ζούμε.
 Πριν δυο αιώνες, για παραδειγμα, ελαχιστοι ανθρωποι είχαν την πολυτέλεια ενός ρολογιού στο σπίτι τους και κανείς δεν φορούσε ρολόι στο χέρι ετσι, ο αγρότης στα χωραφια σταματούσε για να φαει μόλις πεινούσε ή μόλις του το επέτρεπε η δουλεια και δεν ρύθμιζε τα γεύματα με το ρολόι του.

Το σύνολο της ανθρώπινης συμπεριφορας κατω από παρόμοιες συνθήκες εξαρταται περισσότερο από τις υποκειμενικές αναγκες και τα σωματικα αισθήματα, παρα από το αυστηρό πρόγραμμα των χρονικών προδιαγραφὡν.'Ισως και τότε ο χρόνος να προχωρούσε ασταματητα προς την ίσια παντα κατεύθυνση, αλλα για τον αγρότη, που δεν διέθετε αλλο ρολόι εκτός από τον Ήλιο, η ροή του χρόνου δεν ήταν κατι το σταθερό.

Με τις εποχιακές απαιτήσεις της αγροτικής δουλειας και τη μεταβολή της αναλογίας αναμεσα στη διαρκεια της μέρας και της νύχτας, ο υποκειμενικός χρόνος δημιουργεί την εντύπωση πως αλλοτε περναει γρηγορότερα κι αλλοτε αργότερα.

Βέβαια, «ξέρουμε» ότι, στην «πραγματικότητα», καθε ώρα έχει την ίσια διαρκεια, καθε μέρα περιλαμβανει είκοσι τέσσερις ώρες και πως ο χρόνος περναει σταθερα και ασταματητα. Αλλα, αυτή η «γνώση» αποτελεί κατα καποιον τρόπο το αποτέλεσμα του είδους της ζωής που κανουμε σήμερα.
Ο υποκειμενικός χρόνος είναι πιο πραγματικός κατα μια έννοια από το χρόνο των ρολογιών, τουλαχιστον για τον κοινό ανθρωπο.

Ας μην ξεχναμε κι ότι τα πρώτα εργαλεία μέτρησης του χρόνου που κατασκεύασε ο ανθρωπος, δηλαδή τα ηλιακα ρολόγια, υιοθετούσαν με τον τρόπο λειτουργίας τους την έννοια της σχετικότητας του χρόνου, αφού είχαν πλευρές διαβαθμισμένες με ίσα τόξα και το «μήκος» των ” ωρών τους αναγκαστικα ποίκιλλε κατα τη οιαρκεια της ημέρας αλλα και αναλογα με την εποχή.

θα πρέπει συνεπώς να κανουμε ένα διαχωρισμό μεταξύ υποκειμενικού και αντικειμενικού χρόνου. Υποκειμενικός είναι ο χρόνος που βιώνεται ή γίνεται αντιληπτός από τον ανθρώπινο νου και ο οποίος μπορεί , να φανεί ότι κινείται αργα ή γρήγορα, αναλογα με τις ποικίλες νοητικές καταστασεις του ατόμου.

Αντικειμενικός είναι ο χρόνος που μετριέται από αψυχα μηχανήματα όπως τα ρολόγια.Ο ανθρωπος έχει τη δυνατότητα να ποικίλει το ρυθμό με τον οποίο μετακινείται ή φαίνεται να μετακινείται προς το μέλλον. Αυτό είναι δυνατόν σε καποιο βαθμό, ας πούμε για παραδειγμα,με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για έναν ανθρωπο που έχει υποστεί αναισθησία, ο χρόνος περναει με έναν απειρα αργό ρυθμό.

Κλείνει τα ματια του για ένα δευτερόλεπτο και τα ανοίγει ίσως μετα από ώρες.
Αντίστοιχα, τα διεγερτικα, μπορούν να έχουν μια ελαφρα επίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση και έχουν υπαρξει πολλές αναφορές γύρω από τη νοητική επιταχυνση, πραγματική ή φανταστική, που προκαλείται από τη μεσκαλίνη, το χασίς και αλλα ψυχοδηλωτικα.

{ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ}


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής