Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Στην αρχαιότητα ντοπάρονταν οι αθλητές

Και οι αθλητές τις αρχαιότητας ντοπάρονταν: Ενδείξεις για φίλτρα απο μανδραγόρα
Φαίνεται πώς το ντόπινγκ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των αθλητών της σύγχρονης εποχής, αφού πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως το «μαγικό ζωμό» των ολυμπιονικών της Αρχαίας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα στην περιοχή του Αϊδινίου, η χρήση αναβολικών στην αρχαία Ελλάδα, όχι μόνο επιτρεπόταν αλλά επικροτούνταν κιόλας.
Οι ντόπιοι που ζούσαν στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας έφτιαχναν φίλτρα από το φυτό Μανδραγόρα, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές, εξασφάλιζε υψηλές επιδόσεις στους αθλητές.
«Μέρος του τοπικού σταδίου το διέθεταν για τους ανθρώπους που έρχονταν από την αρχαία πόλη της Εφέσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, το πιο σημαντικό μέρος του σταδίου, το οποίο έχει χωρητικότητα 60 ατόμων, ήταν κρατημένο για μια ομάδα ανθρώπων που ονομάζονταν «Μανδραγορείτες» όπως εξηγεί ο Τούρκος καθηγητής Ορχάν Μπινγκόλ, ο οποίος ηγείται των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Μπινγκόλ, οι Μανδραγορείτες παρήγαγαν και διένεμαν το συγκεκριμένο φυτό από το οποίο κατασκευαζόταν το φίλτρο που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για καλύτερες επιδόσεις. «Αυτό αποδεικνύει ότι το ντόπινγκ δεν ήταν επιλήψιμο τότε, αντιθέτως εκείνοι που παρήγαγαν την εν λόγω ουσία είχαν μια ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία» προσθέτει.
Ο Μπινγκολ εξηγεί επίσης ότι τα ανάγλυφα στις θέσεις στα διαζώματα του σταδίου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία που απονέμονταν στους αθλητές στην αρχαιότητα, σημειώνοντας ότι οι αγώνες χωρίζονταν κυρίως σε τρεις επιμέρους κατηγορίες: γυμναστική, ιππασία και μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής