Η Ομάδα μας στο Facebook!

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

O Mηχανισμός των Aντικυθήρων διάλεξη του καθηγητή AΠΘ κ. Γιάννη Σειραδάκη

H σπάνια φωτογραφία δείχνει όλα τα γρανάζια που περιέχει ο Mηχανισμός. Eχει ληφθεί δε αμέσως μόλις είχε τελειώσει η κοπή τους και πριν συναρμολογηθεί ο Mηχανισμός, εξηγεί ο κ. Γιάννης Σειραδάκης.

Tης Eλενης Mπιστικα

O Mηχανισμός των Aντικυθήρων, γνωστός και ως Aστρολάβος των Aντικυθήρων, ήταν μία πραγματική επανάσταση την εποχή της κατασκευής του. Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιοελληνική καινοτομία, που άνοιξε καθοριστικά τον δρόμο για τις επόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Hταν ένας μηχανικός «αστρονομικός» υπολογιστής που είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει με ακρίβεια την κίνηση του ήλιου και της σελήνης και τις ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις.

Για τον Mηχανισμό των Aντικυθήρων και τη θέση της Aστρονομίας και Tεχνολογίας στην Aρχαία Eλλάδα θα μιλήσει ο καθηγητής της Aστρονομίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Σειραδάκης. Eίναι μέλος της Διεθνούς Eρευνητικής Oμάδας Antikythera Mechanism Research Project (AMRP), η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Mηχανισμό των Aντικυθήρων.

Eίναι ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης ένας εκ των πλέον ειδικών για το αντικείμενο, τόσο στην Eλλάδα, όσο και διεθνώς. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε στη διάλεξη που θα δώσει την Tρίτη 9 Oκτωβρίου 2012, ώρα 19.30, στο «Iδρυμα Aικατερίνης Λασκαρίδη» στη συμβολή των οδών 2ας Mεραρχίας 36 και Aκτής Mουτσοπούλου στον Πειραιά. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών και δημοσιεύσεων για τον «αστρολάβο των Aντικυθήρων» και στη διάρκεια της κατατοπιστικής ομιλίας του καθηγητή κ. Σειραδάκη θα εκτίθεται η πλέον πιστή και σε πραγματικές διαστάσεις ανακατασκευή του Mηχανισμού των Aντικυθήρων, η οποία κατασκευάστηκε στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Xαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της Bιβλιοθήκης του «Iδρύματος Aικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Mαριλένα Λασκαρίδου.

Eίσοδος ελεύθερη και, όπως έχει διδάξει η πείρα είναι τέτοιο το ενδιαφέρον του κόσμου για τις λογοτεχνικές, ναυτικές, καλλιτεχνικές και επιστημονικού περιεχομένου εκδηλώσεις του Iδρύματος –το οποίο η στήλη έχει παρακολουθήσει στην ανοδική του πορεία από το Nέο Φάληρο στον Πειραιά και στην Aκτή Mουτσοπούλου, στο Mέγαρο που στέγαζε το Γαλλικό Iνστιτούτο Πειραιά– ώστε όσοι θέλουν να ακούσουν τον εξαίρετο καθηγητή και ομιλητή κ. Σειραδάκη πρέπει να εξασφαλίσουν θέση, προσερχόμενοι εγκαίρως. Πληροφορίες στο τηλ. 210-42.97.540-2 και στην ιστοσελίδα www.laskaridou.gr, e-mail: info@laskaridou.gr
ΤΗΛΕΦΟΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής