Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Στην Κηφισιά η αρχαία έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού;


Τα αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Tατοΐου 12, ενδεχομένως να αποτελούν τμήμα της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού.
Αυτό το ερώτημα βασανίζει τους αρχαιολογικούς κύκλους και φορείς, καθώς τα ευρήματα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
Πρόκειται για τμήμα κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, σε δωμάτιο του οποίου βρέθηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση -πολύ ενδιαφέρουσες κατά ομολογία των αρχαιολόγων- αγωγοί σε καλή κατάσταση, καθώς και μια δεξαμενή, που ανήκουν σε διάφορες φάσεις από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Η σημασία τους, εξάλλου, είναι αυτή που οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα και με διαφορετική είσοδο από εκείνη των τριώροφων μονοκατοικιών που θα χτιστούν στο οικόπεδο.
Ακριβώς από πάνω, θα κατασκευαστεί πάνω σε πασσάλους -κατά τα πρότυπα του μουσείου της Ακρόπολης- ένα από τα τρία κτήρια, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στα βόρεια και ανατολικά του οικοπέδου -και εκτός οικοδομών- θα στεγαστούν, σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονηθεί και θα εγκριθεί σε μελλοντικό Συμβούλιο. Δύο μικρά τείχη στο νότιο μέρος του οικοπέδου αποφασίστηκε να αποδομηθούν.

Ο Ηρώδης του Αττικού
Ο Ηρώδης ήταν γιος του Αττικού Ιππάρχου, ενός πολύ πλούσιου Αθηναίου, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε την περιουσία, όταν ανακάλυψε έναν αμύθητο θησαυρό στο σπίτι του.
Ο Ηρώδης υπήρξε ο πιο πλούσιος και ισχυρός άνθρωπος στην Ελλάδα στην εποχή του, τιμήθηκε με αξιώματα στην Αθήνα και στη Ρώμη, έγινε ύπατος και επιμελητής των Παναθηναίων, αφήνοντας εποχή ως προς τη λαμπρή διεξαγωγή τους.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=419890&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής