Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ηράκλειτος, ΤΑΟ ή κβαντική φυσική;


Όλα ξεκινούν από την ίδια αρχέγονη βάση που ενυπάρχει σε καθετί στο σύμπαν και επιδιώκει να αναδυθεί για να μας οδηγήσει στην πηγή μας.
Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, το ΠΥΡ διανύει τον κύκλο ΦΩΤΙΑ>ΘΑΛΑΣΣΑ>ΓΗ>, και στη συνέχεια ΓΗ>ΘΑΛΑΣΣΑ>ΦΩΤΙΑ, που αποτελεί την κίνηση της αέναης μεταμόρφωσής του. Από τις μεταμορφώσεις του Πυρός πλάθεται η πραγματικότητα που ξέρουμε.
Καθώς τα πάντα κινούνται σ’ αυτόν τον κύκλο, βρίσκονται σε μία διαρκή κίνηση αλλαγής «τα πάντα ρει και ουδέν μένει», όπου οι αντίθετες καταστάσεις συνδέονται καθώς αλλάζουν διαρκώς θέσεις μεταξύ τους. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, διέπεται από την ασταμάτητη σύγκρουση των δύο αντιθέτων.

 Αυτή η σύγκρουση, ή αλλιώς ο πόλεμος των αντιθέτων αποτελεί την πηγή δημιουργίας του κόσμου.  Η ζωή δημιουργείται από το πέρασμα της μίας κατάστασης στην αντίθετή της, από το ψύχος στη θερμότητα κι από τη θερμότητα στο ψύχος, από το υγρό στο ξηρό κι από το ξηρό στο υγρό, από το εύπλαστο στο σκληρό κι από το σκληρό στο εύπλαστο, από την ημέρα στη νύχτα κι από τη νύχτα στην ημέρα, από τη ζωή στο θάνατο κι από το θάνατο στη ζωή.

 Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Αυτή η διαρκής μεταμόρφωση γίνεται αντιληπτή σε πρώτο επίπεδο, μέσω του χρόνου, δεν ακολουθεί όμως τους νόμους της γραμμικής κίνησης του χρόνου, δεν υφίσταται χρονική σειρά, παρελθόν-παρόν-μέλλον, αρχή-μέση-τέλος, κάθε σημείο της κυκλικής πορείας συμβαίνει εδώ και τώρα. «Ξυνόν γαρ αρχή και πέρας επί κύκλου περιφερείας»
«Το λυγισμένο θα ισιώσει και το ανώμαλο θα λειανθεί,
Οι άδειες λίμνες θα γεμίσουν και το φθαρμένο θα ανανεωθεί,
Αυτός που είναι φτωχός θα πάρει και ο πλούσιος θα χάσει» ΤΑΟ ΤΕ ΤΣΙΝΓΚ
Την έλλειψη απόλυτης ακινησίας , την διαρκή κίνησης και την αλλαγή από μία κατάσταση σε μία άλλη, καθώς και την εναρμόνιση με τη ροή της φύσης, έρχεται να διδάξει το ΤΑΟ.

Τα πάντα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν, μία αντίληψη αρκετά μακριά από την εγωκεντρική θεώρηση του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με το ΤΑΟ δεν υπάρχουν αμιγείς και απόλυτες καταστάσεις, καθώς καθετί εμπεριέχει το αντίθετό του και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν θέση ανά πάσα στιγμή.

Τον αέναο κύκλο μεταμορφώσεων της ενέργειας ή αλλιώς του Qi, εκφράζουν και τα 5 στοιχεία που συναντούμε στο feng shui. ΝΕΡΟ>ΞΥΛΟ>ΦΩΤΙΑ>ΓΗ>ΜΕΤΑΛΛΟ>.
Πέντε στοιχεία που διακρίνονται στις ιδιότητες και τις ποιότητες που διαμορφώνονται από την εμπλοκή του yin και του yang. To yin και το yang, είναι αυτές ακριβώς οι δύο αντίθετες δυνάμεις που δεν μπορούν να υπάρξουν η μία χωρίς την άλλη, ή αλλιώς, η ύπαρξη της μίας προϋποθέτει την ύπαρξη της άλλης. Η ισορροπημένη σύνθεση των δύο αποτελεί το ένα και αδιαίρετο Όλον, που περιλαμβάνει τα πάντα, όχι όμως με τη μορφή που τα γνωρίζουμε. Περιλαμβάνει το σύνολο της ενέργειας που κατά τη διάσπασή της δημιουργεί το σύμπαν που γνωρίζουμε, σαν ενιαίο σύνολο, απόλυτο, άμορφο και αδιάσπαστο.

Ίσως το μεγαλύτερο φιλοσοφικό ερώτημα, είναι τι προκαλεί την ανάγκη διάσπασης της ενέργειας… Δεν θα προσπαθήσω να το απαντήσω.
Όμως αν το πάμε λίγο παραπέρα, θα διακρίνουμε το μηχανισμό παρατήρησης των δύο αντιθέτων. Η  παρατήρηση ιδιοτήτων που μορφοποιούν ξεχωριστές οντότητες διασπώντας το ενεργειακό σύνολο. Πριν τη διάσπαση και τη μορφοποίηση η ενέργεια ρέει σε κύματα απεριορίστων δυνατοτήτων, οι μορφές του σύμπαντος όμως διαθέτουν πλέον πεπερασμένες δυνατότητες. Και κάπου εδώ αγγίζουμε την κβαντική φυσική!

Η ισορροπημένη σύνθεση των αντιθέτων, όπως αυτή διακρίνεται στο γνωστό σχήμα Tai Ji (Τάι Τσι), όπου το ένα ήμισυ είναι μαύρο και το άλλο άσπρο, ενώ το καθένα εμπεριέχει την ίδια ποσότητα από το αντίθετό του, επανασυνθέτει το Όλον, όπου όλα είναι δυνατά.
Εδώ διακρίνεται ένας ακόμα ευρύτερος κύκλος ΟΛΟΝ>ΔΙΑΣΠΑΣΗ>ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ>ΕΝΩΣΗ>ΟΛΟΝ> . . .

Για να γυρίσουμε στο feng shui, θα πρέπει να πούμε ότι, ακόμα κι αν συνδέεται συχνά με την επίτευξη κάποιων σκοπών, είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Μέσα από την εξισορρόπηση του yin και του yang επιτυγχάνεται η πλήρης και αδιάσπαστη ροή της ενέργειας. Ο θεραπευτής feng shui θα πρέπει να κάνει κατανοητό πως πρόκειται για μία διαδικασία εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, ώστε να μην μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν αρνητικά μορφώματα ενέργειας. Για να μην υπάρξει παρανόηση, αρνητικό μόρφωμα δημιουργείται κάθε φορά που το yin ή το yang υπερτερεί σε τέτοιο βαθμό που δημιουργείται ανισορροπία.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι την αρμονία δεν την επιτυγχάνουμε όταν την αναζητούμε, γιατί τότε επιδιώκουμε να την παρατηρήσουμε, και κάθε φορά που παρατηρούμε κάτι δημιουργούμε αυτόματα και το αντίθετό του.

evhomewordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής