Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Το Καναλι μας στο YouTube!

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Το αινιγματικό χειρόγραφο Βόινιτς…


Το χειρόγραφο Βόινιτς, είναι ένα μυστηριώδες εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες, περίπου 400 έως 800 χρόνια, από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και μια ακατανόητη γλώσσα. Αυτό είναι και το πιο αινιγματικό του στοιχείο. Η γραφή του. Δεν έχει διορθώσεις, λάθη ή μουντζούρες όπως συναντώνται σε άλλα κείμενα του είδους, ούτε και σχόλια στα περιθώρια. Φαίνεται να είναι γραμμένη από κάποιον που γνωρίζει καλά τι γράφει και μάλιστα χωρίς να κομπιάζει.
 Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Το «αλφάβητο» που χρησιμοποιείται με μια βιαστική ματιά μοιάζει με αραβικό. Όμως δεν είναι. Κατόπιν σου δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάποια λατινική καλλιγραφία. Αλλά ούτε και αυτό ισχύει. «Γράμματα» που μοιάζουν με λατινικά ή ελληνικά ή αραβικά ή κυριλλικά, πλημυρίζουν το χειρόγραφο. Απλά όμως μοιάζουν. Γιατί δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Μια πιο προσεκτική παρατήρηση, σου αποκαλύπτει ότι τα «γράμματα» είναι άγνωστης προέλευσης και σχηματίζουν ομάδες «λέξεων», σαφώς διαχωρισμένες μεταξύ τους. Παρακάτω βλέπεις το χωρισμό σε παραγράφους.

 Κάποιες «λέξεις» είναι μικρές και κάποιες άλλες μακροσκελείς. Κάποια «γράμματα» εμφανίζονται συχνά και κάποια άλλα πολύ πιο σπάνια. Υπάρχουν κάποια που εμφανίζονται τρεις φορές διαδοχικά στην ίδια «λέξη»! Αυτό δείχνει να καταστρατηγεί όλους τους νόμους της εντροπίας των δομημένων γλωσσών.

Έτσι λοιπόν έχουμε ένα κείμενο που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει. Εκατοντάδες επιστήμονες (γλωσσολόγοι, προγραμματιστές, εθνολόγοι, θεολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ερευνητές, παλαιοντολόγοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί κτλ.) έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τα μυστικά της γλώσσας αυτής. Κατά τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας του, το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκωδικοποιητές του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Κανείς τους όμως μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε ποτέ να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη.

Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς θρυλικό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων. Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνο-αμερικανού παλαιοπώλη βιβλίων Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), που το αγόρασε το 1912. Σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ καταγεγραμμένο σαν αντικείμενο MS408 της βιβλιοθήκης των σπανίων χειρογράφων «Beinecke». Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το βιβλίο αρχικά αποτελείτο από 272 σελίδες περγαμηνής δεμένες σε δεκαεπτά 16σέλιδα. Σήμερα σώζονται γύρω στις 240 σελίδες και ορισμένα κενά στην αρίθμησή τους (που έγινε μεταγενέστερα από τη συγγραφή του), δείχνουν ότι αρκετές σελίδες ήδη έλειπαν, όταν το απόκτησε ο Βόινιτς. Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι κάποια στιγμή οι σελίδες του χειρογράφου ανα-διευθετήθηκαν. Για τη δημιουργία του κειμένου και των εικόνων χρησιμοποιήθηκε πένα από φτερό και οι εικόνες χρωματίστηκαν με μπογιά (με κάπως άτεχνο τρόπο), πιθανώς αργότερα από τη δημιουργία τους.

Η ιστορία του χειρόγραφου είναι ακόμα γεμάτη κενά, ειδικά σε ότι αφορά στις απαρχές της. Από τη στιγμή που το αλφάβητο δεν ανήκει σε καμιά γνωστή γλώσσα και το κείμενο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, η μόνη χρήσιμη πληροφορία για την προέλευση και την ηλικία του βιβλίου είναι οι εικόνες, ειδικά τα ρούχα και οι κομμώσεις των ανθρώπων που εικονίζονται και ένα με δυο κάστρα που περιλαμβάνονται στα διαγράμματα.

Όλα αυτά είναι Ευρωπαϊκά και βασισμένοι σε αυτές τις ενδείξεις, οι περισσότεροι ειδικοί χρονολογούν το χειρόγραφο μεταξύ του 1450 και του 1520.
Γύρω στα 1912 ένας ιδιοκτήτης του βιβλίου είχε οικονομικές δυσκολίες και αποφάσισε να πουλήσει (κάτω από άκρα μυστικότητα) μερικά από τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο Βίλφριντ Βόινιτς αγόρασε 30 χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που σήμερα είναι γνωστό με το όνομά του. Το 1930 μετά τον θάνατό του, το χειρόγραφο κληρονόμησε η χήρα του, συγγραφέας Έθελ Λίλιαν Βόινιτς.

Εκείνη πέθανε το 1960, αφήνοντας το χειρόγραφο στη φίλη της Άν Νιλ. Το 1961 η Νιλ πούλησε το βιβλίο στον παλαιοπώλη βιβλίων Χανς Κράους, ο οποίος  μη μπορώντας να βρει αγοραστή, δώρισε το χειρόγραφο στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1969.
Οι θεωρίες για το ποιος έγραψε το βιβλίο είναι δεκάδες. Πολλά ονόματα έχουν προταθεί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις. Οι μπερδεμένες λεπτομέρειες των εικονογραφήσεων και η ακατανόητη γραφή, έχουν δώσει τροφή για πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του βιβλίου, το περιεχόμενό του, και το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.
ripes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής