Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Συνείδηση – Κβάντα – Εγκέφαλος


Με την θεωρία των κβάντα σήμερα είμαστε σε θέση να δώσουμε πολλές ερμηνείες σε θέματα που στο παρελθόν αδυνατούσαμε να εξηγήσουμε ειδικά με τη λογική, θέματα όπως η συνείδηση, η ελεύθερη βούληση , πρόθεση και ότι έχει να κάνει με τον εγκέφαλο το νου και τη σκέψη.
Είναι η συνείδηση προϊόν του εγκεφάλου; 
Προκύπτει από την ενεργοποίηση πολλών νευρώνων που παράγουν μια υπολογιστική πολυπλοκότητα;
Κατά καιρούς οι άνθρωποι προσπάθησαν ν’ απαντήσουν στις παραπάνω ερωτήσεις διατυπώνοντας πολλές θεωρίες κυριότερες των οποίων είναι :
Υλισμός.


Είναι ο εγκέφαλος ένας βιο-υπολογιστής ;
Μπορεί να δημιουργηθεί τεχνητή νοημοσύνη ; Θα ξεπερνά την ανθρώπινη;
Τα κομπιούτερ του μέλλοντος ή τα ρομπότ, θα έχουν συνείδηση; Θα μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους; Θα μπορούν να εξελίσσονται, να μαθαίνουν, να προσθέτουν νέες ιδιότητες, να έχουν ταλέντα, φαντασία, πνευματικότητα;
Ήδη η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχει δημιουργήσει τον κβαντικό υπολογιστή που θα ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αν αυτό συμβεί, τότε που θα οδηγηθεί η ανθρώπινη ευφυΐα; Πως θα αντιδράσει; Τι επιλογές έχει; Θα επιτρέψει το κατασκεύασμα να είναι εξυπνότερο από τον κατασκευαστή;

Ή μήπως η συνείδηση είναι το θεμελιώδες ή ένα από τα θεμελιώδη συστατικά του σύμπαντος, που μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τον εγκέφαλο αλλά να τον  χρησιμοποιεί για να εμφανίζεται.

Η ύλη είναι το παν. Η συνείδηση είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει αυτόνομη, είναι βιολογικό προϊόν, που παράγεται από τις αλληλεπιδράσεις των νευρωνικών δικτύων.
Δυαρχία.
Η ύλη και η συνείδηση υπάρχουν. Είναι διαφορετικές. Η μια συγκεκριμένη και χειροπιαστή, η άλλη αφηρημένη και άυλη. Ο υλικός κόσμος όπως των γνωρίζουμε ( ορυκτά, φυτά, ζώα ) υπακούει στους νόμους του αίτιου κι του αιτιατού και δεν έχει καμία αμοιβαία δράση με την αφηρημένη νόηση.
Ιδεαλισμός.
Η συνείδηση είναι η βασική πραγματικότητα. Όλα την εκφράζουν. Όλα είναι συνδεδεμένα και σχετιζόμενα. Είναι όλα από το ίδιο πράγμα που εκδηλώνεται σε διαφορετικές συχνότητες, δονήσεις, ή πυκνότητες.  
Ανεξάρτητα από ποια θεωρία είναι επικρατέστερη, εκείνο που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί είναι ότι ο εγκέφαλος μας παράγει πραγματικότητα.
Αρκεί να δημιουργήσει ο νους μια σκέψη
και εκείνος αμέσως θα αναζητήσει τον έναν από τους δισεκατομμύρια τρόπους για να εκδηλωθεί αυτή σε φυσικό επίπεδο.
Έτσι θα έλεγε κανείς ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μιμείται τη δημιουργία του ίδιου του σύμπαντος και η λειτουργία του νου του που του δίνει αυτά τα αποτελέσματα είναι η "Φαντασία" του.
Οι επιστήμονες δεν ερμηνεύουν απλά τον υλικό κόσμο, αλλά μας οδηγούν και πολύ βαθιά στην πνευματικότητα. Εφόσον ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο, τότε δεν είμαστε μέρος του σύμπαντος αλλά συμμέτοχοι. Αν οι σκέψεις δεν είναι τυχαίες αντιδράσεις των νευρώνων τότε η συνείδηση είναι πολύ περισσότερο από μια ανατομική σύμπτωση.

Αισθανόμαστε την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης ( ευφυΐα)  εκεί έξω ή μήπως και εδώ μέσα.
Μακάριοι όσοι έχουν προικισθεί με την ευλογία της πίστης.
Απλά πιστεύουν δεν χρειάζονται τεκμηριωμένες απόψεις.
Τον Θεό δεν τον βρίσκεις με τη λογική.


Παναγής Μεταξάτος 
(Καθηγητής Σεμιναρίων Αυτοβελτίωσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής