Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Ένστικτο του ανθρώπου στις φυσικές καταστροφές


Πώς αντιδρά ο άνθρωπος τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν απροσδόκητο κίνδυνο για τη ζωή του; Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν ποιος θα σωθεί και ποιος όχι σε μία ακραία φυσική καταστροφή ή σε ένα ατύχημα; Σύμφωνα με το νέο τεύχος του περιοδικού Vita τρεις είναι οι κρίσιμοι παράγοντες.Ο πρόσφατος σεισμός και τα επακόλουθά του στην νοτιοανατολική Ασία αποτελούν μία πρωτοφανή για την εποχή μας φυσική καταστροφή. Για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστούν και να συνοπολογιστούν με επιστημονικό τρόπο όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τέτοιας κλίμακας κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά, ξέρουμε ότι ο άνθρωπος προσαρμόζεται και αντιδρά στο περιβάλλον του καθοδηγούμενος από τρεις παράγοντες: το ένστικτο, τις νοητικές λειτουργίες και την προσωπικότητά του.


Η εμφάνιση ενός κινδύνου πυροδοτεί στον άνθρωπο την «αντίδραση της μάχης ή φυγής». Αυτή η αντίδραση εξυπηρετεί τη βασική ανάγκη επιβίωσης, όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι απειλείται. Η ενεργοποίηση αυτού του ενστίκτου συνοδεύεται από έκκριση ορμονών, το αίμα μεταφέρεται στους μυς, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και η όραση οξύνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται και μειώνεται η αίσθηση πόνου.


Η ενστικτώδης αυτή αντίδραση μάς προετοιμάζει σωματικά να αντιδράσουμε στον κίνδυνο. Το ερέθισμα όμως του κινδύνου «φιλτράρεται» και από νοητικές λειτουργίες, δηλαδή κυρίως από την αντίληψη τη σκέψη και τη μνήμη, γεγονός που μας βοηθά να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο και τις δυνατότητες επιβίωσης.


Η επιστημονική έρευνα έχει συνδέσει επίσης τις αντιδράσεις στο έντονο στρες με την προσωπικότητα. Τα αγχώδη άτομα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιδράσουν σε ακραίες καταστάσεις, όπως η τραγική καταστροφή στην νοτιοανατολική Ασία. Η επίδραση της προσωπικότητας είναι ίσως μεγαλύτερη όταν ο κίνδυνος είναι μικρής κλίμακας. Είναι φανερό επίσης ότι ο ρόλος της προσωπικότητας συνδέεται άμεσα με την νοητικής επεξεργασία των ερεθισμάτων που δέχεται ο άνθρωπος, ενώ η αισιοδοξία και η ψυχραιμία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.


Το άρθρο αυτό είναι σύμφωνο με τα συμπαιράσματα της έρευνας του University College London καθ΄οτι καταλήγει στο συμπαίρασμα οτι τα νοητικά καθυστερημένα και αγχώδη άτομα αντιδρούν καλλίτερα στον κίνδυνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής