Η Ομάδα μας στο Facebook!

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής

Το Καναλι μας στο YouTube!

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Το υποσυνείδητο ορθότερο από το συνειδητό;


Οι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι η εμπιστοσύνη στο ένστικτο μας μπορεί πολλές φορές να μας βοηθήσει να πάρουμε πολύ καλύτερες αποφάσεις σε σχέση με αυτές που θα μπορούσαμε να πάρουμε μετά από αρκετή «ώριμη» σκέψη.
Επιστήμονες από το University College London ανακάλυψαν ότι οι υποσυνείδητες, στιγμιαίες αποφάσεις είναι περισσότερο αξιόπιστες σε ορισμένες καταστάσεις.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν σε ένα τεστ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και αποδείχτηκε ότι είχαν καλύτερη απόδοση όταν τους δόθηκε λιγότερος χρόνος για να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν οι εθελοντές αφορούσε την σωστή επανατοποθέτηση 650 πανομοιότυπων συμβόλων σε διαφορετική κλίση.
Η ακρίβεια του ενστίκτου
Όταν δόθηκε χρονικό διάστημα 1 δευτερόλεπτου, οι εθελοντές ήταν ακριβείς 95%.
Όταν όμως οι εθελοντές μπορούσαν να επεξεργαστούν την εικόνα του συμβόλου για περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο, ήταν μόνο 70% ακριβείς.
Ο Δρ. Li Zhaoping, από το Τμήμα Ψυχολογίας του University College του Λονδίνου, είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν να σχετίζονται με τη διαίσθηση μας».

«Θα περίμενε κάποιος ότι θα υπήρχε περισσότερη ακρίβεια εφόσον θα δινόταν περισσότερος χρόνος».
Οι ερευνητές είπαν ότι κατά τη διάρκεια του τεστ, οι πηγαίες αποφάσεις ήταν πιο πιθανό να είναι σωστές διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος υποσυνείδητα μπορούσε να αναγνωρίσει μια ανεστραμμένη εκδοχή του ίδιου αντικειμένου ως ένα διαφορετικό αντικείμενο από το αρχέτυπο, ενώ το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μπορούσε να αναγνωρίσει τα δυο αντικείμενα ως πανομοιότυπα, παρά τον διαφορετικό προσανατολισμό τους.
Ο Li, αναφέρει: «Όταν είναι ενεργό το συνειδητό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας, αυτό εμποδίζει τις υποσυνείδητες αποφάσεις μας, ακόμα και εάν είναι σωστές, κάνοντας μας δύσπιστους για τις ορμέμφυτες σκέψεις μας.
«Η προσφυγή σε ακούσιες, υποσυνείδητες διαδικασίες σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την πολύπλοκη διαδικασία της σκέψης».
Τα πλεονεκτήματα
Ο ψυχολόγος Kim Stephenson, που ασχολείται με την έρευνα ορισμένων μεθόδων λήψης αποφάσεων, αναφέρει ότι οι υποσυνείδητες αντιδράσεις μας θα μπορούσαν να αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα σε ορισμένες καταστάσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι άνθρωποι και τα ζώα είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν υποσυνείδητα οτιδήποτε φαίνεται να είναι ασυνήθιστο, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τους θηρευτές τους και να ξεφύγουν αρκετά γρήγορα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υποσυνείδητη λειτουργία του εγκεφάλου είναι πιο χρήσιμη σε ορισμένες καταστάσεις, όταν δεν υπάρχει χρόνος και υπάρχει ανάγκη για μια άμεση αντίδραση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν θα πρέπει να πάρει κανείς μια απόφαση θα πρέπει να την πάρει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, αυτό θα ήταν ανόητο».
«Αλλά το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να εκτελεί κάποιες λειτουργίες πολύ γρήγορα, έτσι η χρησιμοποίηση του ενστίκτου σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν προτιμότερη».
Ο Li συμφωνεί λέγοντας: «Το θέμα είναι να μπορέσει να καταλάβει κάποιος πότε θα πρέπει να δράσει με αυτόν τον τρόπο».
BBC news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Soul Cleansing System - Σύστημα Καθαρισμού της Ψυχής